Samfunnskollaps. Hvordan og hvorfor?
Kapittel 3 i "For sent i tide: Hånd- og hodebok for fellesskap og omstilling i krisenes tid".
Se innholdsfortegnelse og klikk deg inn på kapitlene som alt er publisert her.
Du kan lese om “For sent i tide”-føljetongen i innledningen til første kapittel her.
Les forrige kapittel her.
De to første kapitlene i “For sent i tide” tok for seg naturvitenskapelige studier om klimaendringer og klimatiske epoker på jordkloden. Naturvitenskap er tradisjonelt vitenskap vi fester stor litt til, og som kan brukes til å forutsi hva som vil skje: Hvis X, så Y. Men naturvitenskapen er samtidig i liten grad koblet til dagliglivet vårt. Derfor er det i tillegg nødvendig med samfunnsvitenskapelige modeller og forståelsesrammer for å forstå hva vi og samfunnene våre står overfor.
I 1988 skrev antropologen og historikeren Joseph Tainter The Collapse of Complex Societies. I boka fremmer han en godt underbygd hypotese: Jo mer komplekst et samfunn blir, desto mer energi og ressurser kreves for å opprettholde det. Til slutt når samfunnet et kritisk punkt der innsatsen ikke lenger gir gevinst i form av økt trygghet, velstand eller stabilitet. Synker energitilgangen, vil det forverre problemet.
Hvordan henger dette sammen?
De første ressursene ethvert samfunn utnytter, er de som er lettest tilgjengelige. Etter hvert som de lett tilgjengelige ressursene tørker inn, og ressursbehovet samtidig vokser, må samfunnet ty til mer utilgjengelige kilder, noe som krever mer arbeid og energi for mindre utbytte. Samtidig blir samfunnets struktur mer kompleks og intrikat. Flere spesialister, mer byråkrati og større infrastrukturprosjekter legger stadig mer press på systemet. Når kostnadene ved å opprettholde denne kompleksiteten overstiger fordelene, blir samfunnet sårbart og risikerer kollaps.1
Tainter bruker blant annet Romerriket som eksempel på hvordan komplekse samfunn kollapser. På sitt høydepunkt var Romerriket et imponerende maskineri av byer av varierende størrelse, veier, akvedukter, og et sofistikert militærapparat og en administrasjon som strakte seg over flere kontinenter.
Etter hvert som grensene utvidet seg, økte også kostnadene for å beskytte dem. Jordbruksavkastningen sank, byråkratiet vokste og ekspansjonen som tidligere hadde tilført nye ressurser, stanset opp. Da presset fra ytre fiender økte, manglet imperiet den økonomiske og militære kapasiteten til å reagere effektivt.
Romerrikets kollaps var imidlertid ikke én brå katastrofe, men en gradvis forvitring. Lokale samfunn løsrev seg, handelen avtok og skatteinnkrevingen sviktet. Spesialiserte håndverk og teknologier gikk tapt, og Romas befolkning skrumpet inn fra over en million til noen få titusener. Imperiet falt ikke først og fremst på grunn av invasjoner og moralsk forfall, men fordi det ikke maktet å opprettholde den enorme kompleksiteten.
Da Romerriket kollapset, førte det til en periode med kaos og utrygghet, også her i nord. Arkeologiske funn viser en brå oppblomstring av byborger – befestede landsbyer der små samfunn forsøkte å forsvare seg mot angripere. Et eksempel er Sandby borg på Öland, der arkeologer har funnet ubegravde kvinner, menn og barn, kastet i hauger og påtent; forferdelige spor etter et brutalt angrep. Sandby borg vitner om hvordan kollapsen til Romerriket kastet lange skygger; om små liv preget av vold og utrygghet.
Uten å trekke parallellen for langt, kan vi se hvordan rå maktkamper utspiller seg i alle verdenshjørner i dag. Fra å ha levd i dyp fred, er vi brått usikre på sikkerheten vi tok for gitt for noen år siden. Prinsippene vi inntil nylig holdt høyt, hvisker vi i dag helst så lavt som mulig i krokene, mens vi smisker åpenlyst med makthaverne.
Selv synes jeg det er underlig å tenke tilbake på ungdomstiden min. Hvilken merkelig verden levde jeg i da? Hvordan formet den virkelighetsforståelsen min? Hvordan kunne jeg ta ting så for gitt?
Like merkelig er det hvor fort jeg har glemt den relative tryggheten vi levde i for ti år siden. Og videre, hvor fort jeg antagelig vil glemme den relative tryggheten jeg lever i i dag, dersom brutale maktkamper får et enda sterkere grep om begivenhetenes gang.
Neste kapittel er publisert. Les det her.
I tide – hva kan vi gjøre?
Når komplekse samfunn kollapser, skjer det ofte fordi energien og ressursene ikke strekker til for å opprettholde strukturen. Det som vil redde oss, er derfor ikke teknologi, men mennesker.
👉 I Håndboken finner du forslag til hvordan vi kan bygge robuste lokalsamfunn som tåler press. Ved å etablere fellesskap, produsere noe selv, ta vare på kunnskap, og organisere oss på nye måter, styrker vi motstandskraften og øker bærekraften.
Se: «Beslutningsprosesser: Demokrati på lokalplanet», «Opplæring i motstandskraft» og «Ressursforvaltning»
Begynn med én ting du kan forenkle – selv om det koster litt komfort. Redusert effektivitet kan bety større trygghet.
Om prosjektet
For sent i tide: Fellesskap og omstilling i krisenes tid er resultatet av årevis med lesing, skriving og aktivisme, kort og godt forsøk på å forstå de enorme problemene vi står i.
Men det er også en bok om løsninger. Derfor består den av to deler:
– Hodeboken: om klima, natur, energi, sammenbrudd og systemisk sårbarhet.
– Håndboken: om motkraft, jord, fellesskap, lokal mat, lavteknologi og menneskelig styrke.
Jeg kommer til å publisere kapitlene med korte intervaller gjennom sommeren. Først får du sort realisme, deretter får du oppskriften på handlekraft, mening og fellesskap.
Heng på!
Neste post publiseres 2. juli:
Der kan du lese …
Kapittel 4: Energiprisen for hyperkomplekse samfunn
Abonner på nyhetsbrevet, så får du de neste kapitlene rett i innboksen.
Hvis denne teksten traff deg – del den gjerne videre. Jeg er ikke på sosiale medier, så deling er den eneste måten denne digitale boka kan finne vei til flere.
Husk: Vi er ikke alene. Men vi har dårlig tid.
Forhåpentligvis er det ikke for sent å være ute i tide.
Referanser til kapittelet:
Hagens, N. (13. juli 2022). Joe Tainter: «Surplus, Complexity, and Simplification» (27) [Kringkasting]. https://www.thegreatsimplification.com/episode/27-joe-tainter?rq=tainter
Ripple, W. J., Wolf, C., Gregg, J. W., Rockström, J., Mann, M. E., Oreskes, N., Lenton, T. M., Rahmstorf, S., Newsome, T. M., Xu, C., Svenning, J.-C., Pereira, C. C., Law, B. E., & Crowther, T. W. (2024). The 2024 state of the climate report: Perilous times on planet Earth. BioScience, biae087. https://doi.org/10.1093/biosci/biae087
Swedish archaeologists reveal 5th Century massacre at Sandby borg. (2018, april 25). https://www.bbc.com/news/world-europe-43899393
Tainter, J. A. (1988). The Collapse of Complex Societies. Cambridge University Press.
Husk at det aldri noen gang har eksistert et mer komplisert samfunn enn det sammenvevde, globale verdensmaskineriet vårt, som knaker i sammenføyningene i dag.