Samling mot olje og gass i kulturfeltet!
Kanskje det nytter? 14500 kulturarbeidere, medlemmer i tretten større og mindre organisasjoner, sier NEI TIL LETING ETTER MER OLJE OG GASS!
Jeg skal innrømme at jeg ofte er svart til sinns med tanke på klimaendringene. Nyhetene som strømmer mot meg, gjør det ikke lett å være optimist. Men noe kan likevel få frem troen i meg, nemlig det å gå aktivt inn for å skape en endring.
Siden Regjeringen 10. mai utlyste 92 nye blokker for olje-og gassleting har det pågått en frenetisk mailutveksling mellom klimaaktivister i kulturfeltet for å få til et opprop så mange organisasjoner i kulturfeltet som mulig kan stille seg bak. Denne uka ble det endelig offentlig. La oss håpe dette bare er begynnelsen!
Til alt overmål har også en mengde av organisasjonen vedtatt nei til oljeleting på årsmøtene sine. Det lukter det fugl av!
NRK Radio hadde et kjempefint innslag der Marte Wulff og Julie Forchammer deltok. Senere samme dag hadde NRK en stor sak på nettsidene sine, der Frp fikk komme med sitt sedvanlige mantra om godhetsposører, mens Olje- og energidirektoratet kunne si, som vanlig, at omstilling tar tid. Begge deler ble fyndig tilbakevist av Forchammer & co. Dagen etter publiserte klassekampen oppropet i sin helhet.
To av momentene i tilsvaret til OED i NRK-saken må jeg si noen ord om. For det første mantraet omstilling tar tid. Når det gjelder norsk sokkel, virker det som om omstillingen ikke har begynt, så dersom omstilling tar så lang tid, bør man begynne desto raskere. Jeg registrerer også at OED har begynt å bruke Ukraina-krigen som begrunnelse, noe jeg synes er dypt usmakelig, siden planene om utdeling av nye olje- og gassfeltet har ligget i pipelinen (sic!) siden lenge før krigen begynte.
Men mer sutring enn dette får dere ikke av meg denne gangen. For en gangs skyld skal jeg være positiv! I bunnen av saken kan du lese oppropet i sin helhet, med en liste over alle organisasjonene som har signert det.
Men jeg vil også benytte anledningen til å publisere hele intervjuet NRK gjorde med Ingvild Burkey og meg, som de kun brukte en bitteliten del av.
—
NRK: Hva fikk dere til å ta initiativ til oppropet?
Etter at DnFs årsmøte i mars stemte mot en resolusjon om å kreve stans i olje- og gassleting på norsk sokkel, dannet et snaut dusin av oss Aksjonsgruppen Forfattere mot oljeleting. Vi fikk med oss 199 forfattere på et opprop mot oljeleting, først og fremst DnF-medlemmer, men også noen fra Norsk Forfattersentrum, NFFO og NBU.
Siden har vi fortsatt arbeidet med å mobilisere forfattere mot norsk olje- og gasspolitikk og bygge broer til andre kunstnerorganisasjoner som har samme mål. Bl.a. deltok vi med eget banner mot oljeleting i 1. mai-toget i Oslo, sammen med UKS, Norske Filmregissører, og Dramatikerforbundet.
10. mai utlyste så Olje og energidepartementet (OED) hele 92 nye leteblokker, i all hovedsak i Barentshavet. Dette utløste knapt nok et gjesp i norsk offentlighet; en bitteliten notis i Aftenposten er representativt for pressedekningen saken fikk. Og den 5. juni, ironisk nok på Verdens miljødag, vedtok Stortingsflertallet å utvikle og drifte en rekke nye olje- og gassfelt med navn tatt fra vår norrøne kulturarv: Yggdrasil, Hugin, Munin, Fulla, Fenris og Vallhall. Å døpe et oljefelt etter «Livets tre» er et temmelig grelt eksempel på den kognitive dissonansen som preger den norske politiske og økonomiske eliten.
Samtidig som dette skjer, forsøker Norge å fremstå internasjonalt som en klima- og miljøforkjemper. Men utenfor landets grenser har man begynt å gjennomskue hykleriet. Som FNs Generalsekretær António Guterres sa på Verdens økonomiske forum i Davos i januar i år: «Fossilprodusenter skynder seg nå å utvide produksjonen sin, vel vitende om at forretningsmodellen deres er uforenlig med menneskehetens overlevelse. Dette vanviddet hører bedre hjemme innen science fiction, men vi vet at økosystemets kollaps er kalde og harde vitenskapelige fakta.» (Sitert i The Guardian, 18. januar 2023, IBs oversettelse.)
Dette er bakgrunnen for at vi kontaktet en rekke andre kunstnernettverk og organisasjoner og i fellesskap utarbeidet dette kulturarbeideroppropet mot ny olje.
NRK: Hva ønsker dere å oppnå med oppropet?
Å få klart frem i offentligheten at Norge fører en fossilpolitikk som er stikk i strid med det verden må gjøre for overhodet å ha mulighet til å nå målene i Paris-avtalen. Norge har levd godt på petroleumsinntekter, det er ikke så rart at det sitter langt inne å snu, men vi er flere tiår på overtid - og likevel virker myndighetene ute av stand til å innse hvor alvorlig situasjonen er. Selv når det inntreffer klimarelaterte hendelser på løpende bånd, også i Norge, når avlinger feiler og skoger brenner, endrer vi ikke politikk. Det er svært tungt å få gjennom klimatiltak som monner i et land der pengene kommer fra fossile ressurser. Økonomien blinder oss. Nye oljeplattformer vil stå igjen som monumenter over hvor feil vi tok.
NRK: Hva har det å si at store organisasjoner som CREO (forbundet for kunst og kultur) og NOPA slutter seg til oppropet?
Vi lyktes dessverre ikke med å få med oss forfatterorganisasjonene, selv om mange enkeltforfattere støtter opp om initiativet. Nå ser vi at andre kunstnerorganisasjoner går foran. Dette håper og tror vi kan utløse en kaskade av organisasjoner som tar saken opp med medlemmene sine og fatter vedtak mot mer olje og gassleting; organisasjoner fra alle områder av samfunnet, ikke bare på kunstfeltet. Flere store fagforeninger, som Fagforbundet, Handel og Kontor, og Norsk tjenestemannslag, har allerede gjort slike vedtak.
Den norske Kirken og miljøbevegelsen er også viktige aktører. Det er først når antallet kritiske stemmer blir stort nok at myndighetene blir nødt til å lytte. Det gjelder å skape et nytt ytringsrom hvor det er mulig å heve stemmen og si at denne galskapen vil vi ikke være med på lenger.
Norge bør se til Danmark: Et bredt flertall i det danske Folketinget vedtok allerede i 2020 å sette en sluttdato for dansk olje- og gassutvinning og å avlyse alle fremtidige konsesjonsrunder. Vedtaket ble begrunnet med at Danmarks mulighet til å gjøre en reell forskjell for klimaet avhenger av landets evne til å inspirere og vise veien til resten av verden. Folketingsflertallet ble også enige om å legge press på og gå i dialog med andre land for å utarbeide planer for utfasing av fossil produksjon.
Vi spør: Hvor står Norge i denne dialogen?
—
Kulturarbeidere sier NEI til NY olje!
10. mai utlyste regjeringen 92 nye blokker for olje- og gassleting. Generalsekretæren i FN og direktøren i Det internasjonale energibyrået har gjort det krystallklart at den eneste måten å nå målene i Parisavtalen på, er ved å slutte å lete etter nye fossile ressurser og satse på fornybart. Utlysningen må derfor trekkes tilbake umiddelbart.
Bruk av fossile brensler er en hoveddriver for klimakrisen, og verden har allerede funnet mange ganger mer av disse enn vi kan bruke hvis vi skal innfri Parisavtalens mål om å begrense oppvarmingen til 1,5 eller 2 grader.
Å fortsette å lete er å overlate til våre barn å løse en utfordring som blir dramatisk vanskeligere for hvert år som går.
Menneskeskapte klimagassutslipp bidrar til våtere, villere og varmere vær. Forskerne er også enige om at de har bidratt til ekstreme hendelser som storflommer i Pakistan og Tyskland, massiv issmelting på isbreer og polene, ekstrem tørke i Sør-Europa og Afrika, dødelige hetebølger i Canada og India, og ukontrollerbare skogbranner i California, Sibir og Hellas. Havtemperaturene har dette året gjort et hopp som vil gi mer og farligere ekstremvær. Listen kunne vært mye lenger, og menneskeskapte utslipp har forverret hendelsene.
Ikke minst i den fattige delen av verden er de menneskelige lidelsene allerede verre enn mange orker å tenke på. Ressursknapphet fører til konflikt og krig, radikalisering og totalitære strømninger. Mennesker tvinges på flukt og møtes med umenneskelige kontrolltiltak på grensene til velstående stater som har tjent godt på fossiløkonomien.
Hver brann og flom, hvert varsel om tørke og matmangel, hver forskningsartikkel om mulige vippepunkter viser hvor viktig det er at verdenssamfunnet setter alt inn på å nå målene i Parisavtalen.
Men med politikken som føres av verdens oljeproduserende stater, virker dette mer og mer som en fjern drøm. Det letes etter mer på alle kontinenter, og Norge er ikke noe unntak. 10. mai sendte regjeringen ut en pressemelding med utlysningen av letelisenser i 92 nye blokker, i all hovedsak i Barentshavet.
Viktige deler av samfunnet tar nå avstand fra denne politikken. LO har delt seg i spørsmålet om nye konsesjonsrunder. Fagforbundet, som har over 400 000 medlemmer, skriver i sitt høringssvar av året: «Fagforbundet mener at å åpne for ny oljeleting som igjen medfører åpning av felt som vil produsere olje ut over 2050, ikke er forenelig med Norges internasjonale klimaforpliktelser.» Handel og Kontor og Norsk Tjenestemannslag mener nye utlysninger må droppes.
Vi som har underskrevet dette oppropet er filmskapere, kunstnere, dramatikere, komponister, tekstforfattere, musikere, arkitekter og forfattere. I likhet med de nevnte fagorganisasjonene krever vi full stopp i letingen etter ny olje. Klima- og naturkrisen destabiliserer samfunn og økonomier allerede i dag, og vil gjøre det i eskalerende grad. Den er en trussel mot kunstnernes og kulturfeltets livsvilkår i Norge og resten av verden; den truer kulturminner, kulturarv og urfolk.
Debatten om hvorvidt norsk olje og gass er renere enn annen olje og gass, er et feilspor. Drivhusgassene i atmosfæren er allerede på et nivå langt over det det noen gang har vært gjennom menneskehetens historie. Det som trengs er ekstreme reduksjoner i utslipp, ikke nye petroleumsfelt.
Dette er i samsvar med det FNs klimapanel skrev i sin rapport som kom tidligere i år:
«Mulighetsvinduet for å sikre en levelig og bærekraftig fremtid for alle er raskt i ferd med å lukke seg.»
Der Norge kan gjøre en virkelig forskjell, er ved å annonsere full stopp i letingen etter nye petroleumsfelt, slik Beyond Oil and Gas-alliansen, anført av Danmark og Costa Rica, har oppfordret oss til å gjøre. Når folkets verdier og holdninger endrer seg med økt kunnskap, vil politikken måtte komme etter. Med vår gigantiske oljeformue og teknologiske kapasitet må vi gå foran og vise evne og vilje til en rettferdig omstilling og store satsninger på fornybar energi og grønne arbeidsplasser.
Vi oppfordrer våre kollegaer til å ta stilling med oss. Vi krever: STOPP LETINGEN ETTER MER GASS OG OLJE!
Undertegnet av:
CREO
NOPA
Unge Kunstneres Samfund
Dramatikerforbundet
Norske filmregissører
Bildende Kunstneres Forening i Hordaland
Architects Climate Action Network Norway
Aksjonsgruppen Forfattere mot oljeleting
Concerned Artists Norway
Stopp oljesponsing av norsk kulturliv
Spillerommet
Klimakultur
Norske Billedkunstnere (NBK)
I min erfaring er aksjonisme og bredt samarbeid med likesinnede det eneste som hjelper mot følelsen av maktesløshet, klima-angst og økosorg. Det kan oppleves som et Sisyfosarbeid til tider, men alt er bedre enn å sitte alene i mørke med skrekkvisjoner av fremtiden til barna våre. Til og med om det betyr at du må tilbringe noen timer på glattcelle for å ha deltatt i sivil ulydighet :)
Nå har også Norske Billedkunstnere, et forbund med 20 medlemsorganisasjoner og til sammen over 3.000 medlemmer, undertegnet oppropet!