Som en foreløpig kulminasjon på bokbransjedebatten som har pågått siden begynnelsen av november, har jeg samlet innleggene som har kommet ut og skrevet en ny artikkel. Jeg håper imidlertid ikke dette blir siste ord, men en vitamininnsprøyting til ytterligere debatt. Det er mange som burde føle seg kallet.
I den nye artikkelen prøver jeg å være enda mer systematisk enn jeg har vært til nå.
Boka heter Årets julegave, og er sånn sett perfekt timet. Skulle nesten tro jeg jobbet i forlag - hadde det ikke vært for at det ifølge en forlagsansatt jeg snakket med er jul fra 1. november.
Dum som jeg er, gir jeg bort boka gratis. Last ned på knappen under.
For meg - og flere med meg virker det som, basert på tilbakemeldingene jeg har fått - er det på tide å ta en pust i bakken og tenke over hvilke strukturer jeg egentlig er del av.
Bjørn Vatne skriver på nettstedet Tidens Ånd:
Alle vet hva som skjer når monolandbruket får regjere. Det sies at kloden har omtrent seksti avlinger igjen før jorden er utarmet. Den dagen det skjer, hjelper det ikke lenger å pøse kunstgjødsel over super-maisen: Jordens bakterieflora er dau, kvalt av det kortsiktige ønsket om trygg avkastning. Hvis vi ønsker oss en grøderik litteratur, og en tilsvarende frisk litterær offentlighet, er det med andre ord tid for en risikofylt dugnad.
Noen vil si sammenligningen er søkt. Jeg synes den er treffende. Kanskje er det mest presise man kan si om vår tid, at det er en tilspisset konflikt mellom ressursgrunnlag og forventningen om profitt.
Dette problemet går igjen overalt. Også i bokbransjen.
Årets julegave er levert som høringssvar til den nye bokloven.
Hvis du vil gi et symbolsk bidrag, kan du kjøpe boka på ebok.no for 129,-. Klikk her.
Hei Agnar, nå har jeg lest boken, og den er en vakker kulturpolitisk kraftanstrengelse! Og jeg håper folk nå leser, deler og snakker høyt i det rommet hvor alle kan høre hverandre.